Значение на цветовете
Значение на цветовете
Розов цвят
facebook    


Още по темата:
Предпочитания на цветовете според определени социални и възрастови групи | Значение на цветовете |
Графичен дизайн


Цветът е изключително важен дизайнерски интрумент.
Всеки цвят има различни значения и затова хората проявяват различни реакции към различните цветове.

Автор и графика - Travel-Studio.bg

Розов цвят

   Цветът на универсалната любов и щастието, възприема се като безгрижен и позитивен цвят.   Розовият цвят е комбинация между червено и бяло, оттенък, който може да бъде описан по-скоро като нюанс. Съчетава енергията на червеното и спокойствието на бялото. Розовото е „сладката“ страна на червено - колкото по-голям е процентът на червено, толкова по-енергичен е този цвят, но без да е прекалено агресивен. Неговата символика и популярността му са обект на много влияния.

Розовият цвят е цветът на универсалната любов и щастието, възприема се като безгрижен и позитивен цвят. Не случайно съществува терминът гледаш на живота през „розови очила“. За повечето хора това е цветът на захарния памук, дъвката, на бебетата и малките момиченца.

Асоциира чувство за релаксация, но внимание: проучвания показват, че използването на големи количества розово може да предизвика физическа слабост и умора у хората.

Розовият цвят създава усещане за плахост и сладникавост. Въздейства по-скоро върху вътрешния ни свят, не призовава към действие, поради което често е предпочитан от по-интровертните хора. Нежен и деликатен, розовия цвят напомня за ранните пролетни цветя, романтика, любов и приятелство, грижовност. Той обозначава женски качества – изисканост, изтънченост и пасивност.

Розовата панделка е международно признат символ на надеждата и информираността в борбата срещу рака на гърдата.

В рекламата се изпозва, когато става въпрос за внушения за грижовност, нежност, грижа за тялото, бебешки продукти, омекотители. Използва се в козметичната и парфюмерийната индустрия, в модата особено за дизайн на бельо. В интериора – в обзавеждането на детски стаи.

Нюанси на розово - коралов цвят, телесен цвят, магента, малиново (сини нюанси - горски плодове), роза, сьомга (розово-оранжев цвят), водна лилия.

  • Червено + розово: комбинацията от тези два цвята означава любов, има голямо приложение в дизайна на картичките и подаръците за Свети валентин.

  • Цветови комбинации с розов цвят може да видите тук.

Нюанси на розов цвят:
Фламинго
Цвят фламинго – палавост и игривост. Това е комбинация между розово и червено. Често използван е в дизайна на бански костюми. В недалечно минало, в американската култура е смятан за признак на лош вкус, но в момента е ретро-шик.
Цветови комбинации с цвят фламинго.
Корал (розово + оранжево)
Символизира: енергия, топлота, настроение, радост, но и предупреждение.
Цветови комбинации с цвят корал.
Ярко розово
Ярко розовото е младежки цвят, той е забавен и вълнуващ. Има стимулиращ ефект, повишава кръвното налягане, насърчава към действие. Използва се в сладкарската индустрия – тортите изглеждат далеч по-сладки и вкусни в розови опаковки. Ярко розовото се използва често в опаковането на продукти, предназначени за децата.
Цветови комбинации с ярко розов цвят.
Бледо розово (Пастелно розово)
Означава нежност и безпорно е най-чувственият цвят, широко използван е в дизайна на сватбени покани, козметичната индустрия и бельото. Много добре се комбинира с други пастелни нюанси: бледа лавандула и виолетки, светло синьо небе, праскова, бледо зелени и жълти тонове. Тези комбинации придават нежен и чувствен вид на дизайна.
Цветови комбинации с бледо розов цвят.

Автор и графика - Travel-Studio.bg


Използвана литература: Color Harmony Workbook by Lesa Sawahata, ezinearticles.com


Разработени сайтове от ПроСтудио в розова цветова схема:

www.tam.bg www.semaholidays.com
www.koralli-beach.com www.doris-bg.com
www.rozzitravel.com Ros Service
www.traveltobulgaria.bg www.berratravel.com
www.archikom-bg.com Roberto Lenzi
www.evans.bg www.nisea-bg.com

  • още сайтове може да рзгледате тук