Нов интернет протокол тръгва на 6 юни

06.06.2012 г.
Новият интернет протокол IPv6 ще тръгне официално на 6 юни, съобщи един от бащите на световната мрежа и вицепрезидент на Google Винт Сърф по време на дискусия в Европейския парламент в Брюксел.

Според Сърф изпитанията на протокола през изминалите години са минали успешно, повечето доставчици и компютри имат техническа възможност безболезнено да преминат към новия протокол, и няма повече какво да се чака.

„Досега отбелязвахме Ден на IPv6, сега ще го направим постоянен”, заяви Сърф от името на групата доставчици и разработчици на интернет, която организира инициативата.

Сърф е в Европа, за да лансира новия интернет протокол, тъй като само 2% от мрежите в ЕС в момента го ползват.

Интернет протоколът е създаден преди 13 години, за да замени използваният в момента IPv4 и да разреши проблема с изчерпването на интернет адресите. Те са свършили в два от шестте световни регистъра на имената в началото на 2011 г. и ICANN – международната организация по присъждането на имената, вече дава паралелно адреси по двата протокола. За разлика от четвъртата версия, която има капацитет за 4,3 млрд. адреса, новата има 340 трилиона трилиона трилиона възможни комбинации, което ще реши проблема с имената за години. Сърф прогнозира, че мобилният телефон ще играе ролята на дистанционно устройство в бъдеще, което ще наложи създаването на възможност за 5-6 милиарда допълнителни интернет връзки и преминаването към новия протокол е неизбежно.

Сърф успокои потребителите, че няма да усетят промяната, тъй като софтуерът на компютрите и мобилните устройства разпознава IPv6 и че доставчиците просто трябва да включат тази възможност. Световната мрежа расте с 15,5% годишно и ако темпът продължи, до края на десетилетието 80% от човечеството ще е онлайн.


Бащата на интернет насърчи Европейската комисия да задължи правителствата да изискват IPV6 в обществените поръчки, които обявяват, и така да ускорят повсеместното използване на протокола.

Сърф предупреди и за три заплахи за бъдещето развитие на световната мрежа, които вече са реалност в САЩ. Първата е „монетаризирането” на интернет адресите, които се разпродават като активи на фалирали компании в полза на кредиторите им. Такива адреси се регистрират отново в друг регион, което създава технически проблеми за правилното представяне на съдържанието им.

Интернет е поставен пред бързо растящия проблем за съвместимостта на нови апликации със стари формати, което създава опасност от ограничаване на достъпа до наличната информация в мрежата.

Според Сърф до няколко години може да се очаква бързо развитие на т. нар. „интернет на нещата”, при който редица ежедневни дейности ще се управляват дистанционно през мобилни устройства, базирани на облачни услуги. Това ще промени разбирането за лични данни и ще постави още по-остро въпроса със защитата на самоличността на потребителите и информацията в мрежата.

Източник: www.kaldata.com