Син цвят
Син цвят
Начало » Син цвят
Син цвят
facebook    


Още по темата:
Предпочитания на цветовете според определени социални и възрастови групи | Значение на цветовете |
Графичен дизайн


Цветът е изключително важен дизайнерски интрумент.
Всеки цвят има различни значения и затова хората проявяват различни реакции към различните цветове.

Автор и графика - Travel-Studio.bg

Син цвят

   Придава усещане за спокойствие и безкрайност, кара хората да мечтаят.    Синият цвят символизира благочестие, искреност, лоялност. Това е цветът на небето и морето, свързва се със стабилност, внушава власт, доверие, лоялност, мъдрост, увереност, интелект, вяра и истина. Има успокояващ ефект и създава усещане за спокойствие и сигурност, добър избор е за декориране спални.

Синьото сред най-тъмните от цветове и предполага почтеност, достойнство и духовно извисяване, дълбочина. Той е отдалечаващ се цвят, изразява безкрайност и прохлада. Колкото е по-тъмно синьото, толкова повече се засилва усещането за безкрайност. Този цвят кара хората да мечтаят.

Успешно се използва за насърчаване на продукти и услуги, свързани с чистота (филтри за пречистване на вода, почистващи течности, водка), въздух и небе (авиокомпании, летища, климатици), вода и морето (туристически пътувания, морски плавания, минерална вода). За разлика от емоционално топли цветове като червено, оранжево и жълто, синьото е свързано със съзнание и интелект, спомага за повишаване на производителността.

Естественият цвят на синьото, и небесната му асоциация го правят универсален. Той се среща в много и различни сектори. Внушава важност, увереност и консервативно излъчване и затова е най-разпространения корпоративен цвят, особено в тъмните си нюанси.

  • Синьото е мъжки цвят, според проучванията той е много добре приет сред мъжете. Символ е на прецизност, затова често е използван за насърчаване на високотехнологични продукти.

  • В комбинация с бяло – придава усещане за свежест и чистота.

  • Когато се използва заедно с топли цветове като жълто или червено, синьото може да създаде силно въздействащ и ярък дизайн.

  • Плакати, опаковки и реклами, които имат за цел да породят чувство на доверие, достойнство, традиция и стабилност могат да се възползват от този цвят. Той добавя сдържаност и възвишеност на графичния дизайн.

  • Синият цвят е страхотен избор в дизайна за туристически агенции, басейни, масажисти, лекарски кабинети, офиси, аптеки и центрове за отслабване.

  • Препоръчително е да се избягват сините цветове в дизайна на реклами за насърчаване на хранене и приготвяне на храна, защото синьото потиска апетита.

И накрая нещо любопитно за този цвят: Откъде произлиза наименованието на музикалното течение Blues (блус)?
В английския език съществува изразът „I'm blue“, което означава копнеж и меланхолия – оттам произлиза и названието Blues.

  • Цветови комбинации със син цвят може да видите тук.

Нюанси на син цвят:

Тъмно синьо (морско синьо)
Този цвят символизира знание, сила, сериозност и дълбочина, опит и стабилност. Това е цветът на работническата класа - униформите, работното облекло и сините дънки. В дизайна намира приложение в реклама на правни или счетоводни кантори. Бяло + морско синьо - тази комбинация е често използана при дизайна на блюда за сервиране, покривки за маса, хавлиени кърпи и чаршафи. Тази цветова схема би се харесала на по-възрастна и по-въздържана аудитория.
Цветови комбинации с тъмно син цвят.

Кралско синьо
Познат още и като цвят „индиго“ - кралско синьото предполага власт и „синя кръв“ и носи в себе си кралски отенък. Със своята дъблочина и сдържаност добавя в графичния дизайн резервираност и достойнство, придава чувство на спокойствие и традиция. Инспирира стабилност, вярност и отговорност. Може да означава сянка и здрач, както и съзерцание и религиозност. Привнася нотка на богатството и превъзходство, уравновесеност, честност и преданаст. В дизайна е класически цвят за декориране на детски спални, играчки и други продукти, предназначени за деца.
Цветови комбинации с кралско синьо.

Лазурно синьо
Лазурно синьото е нюанс между синьо и циан (синьо-зелен) и напомня небе и ясен ден. Придава ведрост и светлина на дизайна. Асоциира свободно време и пътешествия, блестяща слънчева светлина, отразена се във морето, екзотични риби и студени напитки, плажове, аромат на цветя...
Светлината, лекотата и прозрачността на тропическите цветове допринасят за чуството на оптимизъм и спокойствие.
Цветови комбинации с лазурен цвят.

Бледо синьо
Бледо синьото има охлаждащ и успокояващ ефект, намалява кръвното налягане и пулса. Този цвят е много подходящ за интериора в банята, защото притежава терапевтично действие. Бледо синьо със светло оранжево е много свежа комбинация, с широко приложение в интериорния и графичния дизайн.
Цветови комбинации с бледо син цвят.

Светло синьо
Светлосиният цвят се свързва със здраве, спокойствие и изцеление. Това е най-релаксиращият цвят от всички, поражда чувство на радост, щастие и безгрижна романтика.
Вписва се добре в почти всеки графичен дизайн, когато е съчетан със свежестта на бялото.
Цветови комбинации със светло син цвят.

Автор и графика - Travel-Studio.bg


Използвана литература: Color Harmony Workbook by Lesa Sawahata, Die Macht der Farben: Bedeutung & Symbolik by Harald Braem
ezinearticles.com


Разработени сайтове от ПроСтудио в синя цветова схема:

APOLLO
Ekskurzia.bg
Ски в Италия
Hotel Azur
Интер Травел Бургас

BestAdventure
BulTravel.eu
Charter.bg
AR Travel Center
Mak Travel

Milado Tours
Vanada Tours
Choice Rent
Top Travel
Berra Travel

Dream Holidays
Пи Финанс
PLD Travel
Arrivals IDI
Geo Tours