Бял цвят
Бял цвят
Начало » Бял цвят
Бял цвят
facebook    


Още по темата:
Предпочитания на цветовете според определени социални и възрастови групи | Значение на цветовете |
Графичен дизайн


Цветът е изключително важен дизайнерски интрумент.
Всеки цвят има различни значения и затова хората проявяват различни реакции към различните цветове.

Автор и графика - Travel-Studio.bg

Бял цвят

    Цветът на съвършенството, чистотата, светлината и невинността.    

Бялото е свързано със светлина, доброта, невинност и скромност. Той се смята за цвета на съвършенството, може да представлява раждане, чистота и простота.

Белият цвят е противоположност на черния цвят. За разлика от черното - белия цвят обикновено има позитивно възприемане и означава безопасност. В света на модата, в мебелния и интериорния дизайн - бялото и черното са изключително модни цветове. Но внимание: според цветовия тест – бялото и черното са слабо предпочитани като любим цвят от по-възрастните хора.

Свежест и чистота
В рекламата белият цвят е свързан с прохлада и чистота, затова е често срещан в магазини за баня и спални, химическо чистене, в рекламите на почистващи услуги. Бялото също се използва като символ на простота в хай-тек продуктите.
Цветът на снега насърчава пречистване на мислите и умствената яснота.

Бялото пресъздава идеята за надеждата и очакванията за лечение и възстановяване, затова открай време това е цвета на болниците и лекарските престилки.
Бялото често се използва като символ на безопасността при насърчаване на медицински продукти и съоръжения. Тъй като е цветът на новото начало, бялото е подходящ цвят за благотворителни организации.

Вяра и духовност
Цветът на святото и просветлението, бягството и успешното начало. Белият гълъб е символ на невинната душа, в Библията той символизира образа на Светия Дух.

Защо цветовете на папските одежди са в бяло и червено и какво е тълкуванието на символиката?
Преди всичко бялото и червеното са цветове, отличаващи папското достойнство и се използват по-специално в церемониите, свързани с избора и встъпването в длъжност на новия папа. Бялото означава невинност и милосърдие, а червеното символизира кръвта на Христос. Бялата тога се отнася до чистотата на морала и святостта на живота.

В Китай, Индия и Япония – белия цвят се свързва със смъртта и траура. За будистите бялото е цветът на лотоса – символ на чистотата и светлината, а също така и на познанието.

Белият цвят е добър избор за булчински магазини, сватби, стоматолози, хлебопекарни.

Бялото знаме е знак за капитулация и е всепризнат символ на мира, злоупотребата с него се счита за военно престъпление.
Според Pantone Inc., Бяло е цвятът на най-продаваната класическа американска фланелка.

В светът на Интернет - Бяла се нарича техниката за оптимизация на сайт, изключваща използването на забранени методи за промотиране и класиране на ресурса.

  • Приложението му в дизайна – тъй като белия цвят е неутрален, той е особено подходящ за фон. Успешно се комбинира със всички останали цветове, придава чистота и светлина в дизайна.
  • Бяло в комбинация със светло синьо засилва освежаващия ефект, внушава идеята за чистота.
  • Съчетанието най-контрастните цветове: бяло и черно създава напрежение, почти драматична атмосфера.
  • Текстът на бял фон се чете най-лесно.

Автор и графика - Travel-Studio.bg


Използвана литература за статията: Color Harmony Workbook by Lesa Sawahata, Die Macht der Farben: Bedeutung & Symbolik by Harald Braem, ezinearticles.com


Разработени сайтове от ПроСтудио в бяла цветова схема:

Iana Tour