FAQ: Какво представлява SSL сертификат?
FAQ: Какво представлява SSL сертификат?
Начало » FAQ: Какво представлява SSL сертификат?
FAQ: Какво представлява SSL сертификат?
facebook    
Свържете се с нашия екип на тел: 02 980 18 30 или 0899 936 282
Заповядайте на среща в нашия офис с адрес: гр.София 1000, ул Гладстон 32, офис 6А

Какво означава SSL сертификат?
SSL (Secure Sockets Layer) e межсдународен стандарт, използван да даде сигурност на онлайн транзакциите осъществявани през даден уебсайт. Ако трябва да бъде обяснено с простички думи – сертификатът осигурява кодиране на онлай комуникацията между посетителя и сайта. Без наличието на такъв, информацията се подава като в лесно достъпен формат и може да бъде взаиствана от злонамерен софтуеър, който е внедрен с цел кражба на данни (напр. ако вашето устройство е заразено с вирус)

Вижте тук: Оферта за интеграция на SSL сертификат във Вашия сайт

Как да разпознаете визуално наличието на SSL сертификат?
Не са ви необходими специални познания, за да се уверите в наличието на такъв. Погледнете горен ляв ъгъл на вашия екран и по-точно полето за изпизване на URL. Пред домейна на сайта ще видите икона на катинарче, последвана от името на фирмата или икона на катинарче и към http:// е добавена още една буква S или в пълен вариант https://www.DOMAIN

Какъв SSL сертификат ползва даден сайт?
Някои сайтове поставят например във футъра малки икони сертификатите, които ползват. Но не е необходимо да ги търсите, къде са визуализирани. За целта кликнете върху иконата катинарче пред домейна в полето на вашия браузър и ще излезе в резюме желаните данни за използвания сертификат.

Как се прилага един SSL сертификат?
SSL сертификатът се издава за конкретен уникален IP адрес. По този начин се осигурява трафик на данни между потребителя и сайтът на съответния бизнес, използвайки правилния сървър.

Добре е да знаете, че:
  • сертификатът не важи за готови решения, които са поставени/ вградени в сайта
  • сертификатъ се подновява всяка година
  • някои сертификати позволяват имплементиране на по-висок клас, но има и такива, които трябва да се заменят изцяло т.е не могат да бъдат надградени

За какво служи SSL сертификатът?
Потребителите вече са по-предпазливи при осъществаване на различни транзакции онлайн. Потенциалните клиенти търсят и подбират сайтове с SSL сертификат, защото той им гарантира, че зад този сайт стои предварително проверен истински бизнес, чието съществуване и локация са били верифицирани при кандидатстването за сертификата.
Най-често SSL сертификат се поставя в сайтове, за да се подсгигурят онлайн заплащания с кредитни карти, платформи за достъп с потребителско име и пароли, платформи на социалните медии и др.