Графичен дизайн

Значение на цветоветеОще по темата:
Цветовете и тяхното психологическо въздействие | Елементи на дизайна | От какво се определя графичният дизайн на сайта?


Цветът е изключително важен дизайнерски интрумент.
Научните изследвания са доказали психологическото въздействие на цветовете. Над 80% от визуалната информация е свързана с цвят. Цветовете, които се използват в рекламата са по-важни дори от самия текст на рекламата.
Определен цвят може да бъде използван с цел да привлече вниманието на потребителите, да внуши определено настроение.
Всеки цвят има различни значения и затова хората проявяват различни реакции към различните цветове.

Топли и студени цветове:
  • Към топлите се отнасят червените, жълтите и оранжевите цветове - те са наситени с напрежение и привлекателност, често се използват, за да се подчертаят важните елементи в дизайна, тъй като изпъкват.
  • Към студените – синьото, тюркоазеното и виолетовото. Студените цветове са „по-смекчени“, придават на дизайна изчистен и елегантен вид.
  • Зеленият цвят е баланса между топлите и студените цветове
  • Неутрални цветове - към тях спадат бялото, черното и сивото.

Рядко един цвят съществува сам по себе си. Най-често става въпрос за комбинации от различни цветове, които хармонично се допълват (хармонични цветове) или контрастират (цветови контраст).

Тук може да разгледате кратко описание за всеки цвят:

Научете кои са предпочитаните цветове от определени социални и възрастови групи.
Прочети повече
Кафявият цвят предполага стабилност, свързан е със земята и прибирането на реколтата. Приема се за „благоприличен“ и буржоазен цвят.
Прочети повече
Червеният цвят е цветът на любовта и живота. Емоционално наситен цвят е, има много висока видимост и придава усещане за топлина в дизайна.
Прочети повече
За човешкото око, оранжевият цвят е много горещ и затова създава усещане за топлина. Свързва се с радост, слънце и тропиците.
Прочети повече
Жълтият цвят е най-светлият основен цвят, експанзивен е - създава движение и често доминира пред останалите цветове.
Прочети повече
Зеленото е свързано с изцеление, благоденствие, прераждане, хармония, спокойствие и щедрост. Зеленото има голяма лечебна сила.
Прочети повече
Синьото е цветът на небето и морето. Има успокояващ ефект, спомага за повишаване на производителността.
Прочети повече
За повечето хора това е цветът на захарния памук, дъвката, на бебетата и малките момиченца. Не случайно съществува терминът гледаш на живота през „розови очила“.
Прочети повече
Лилавите цветове са изключително рядко срещани в природата, но те са очарователни и асоциират забавление, празничност и тържествeност.
Прочети повече
Бялото е свързано със светлина, доброта, невинност и скромност. Той се смята за цвета на съвършенството, може да представлява раждане, успешно начало, вяра и духовност и чистота и простота.
Прочети повече
Сивия цвят е неутрален, затова е в добра хармония с всички останали цветове. 26% от младите мъже избират сивия цвят като предпочитан.
Прочети повече
Черното се свързва с изисканост и стил, високо качество и класа, власт, престиж, елегантност, надеждност, простота и изтънченост.
Прочети повече