Има ли риск сайтът да отблъсква посетителите
Има ли риск сайтът да отблъсква посетителите
Начало » Има ли риск сайтът да отблъсква посетителите
Има ли риск сайтът да отблъсква посетителите
  • Няма мобилна версия
Ако нямате разработена мобилна версия или ако фирменият сайт не е с responsive дизайн, рискувате съдържанието да бъде трудно достъпно за навигиране и дори за прочит, поради ограниченото пространство, с което екранът на мобилните устройства разполагат. Мобилните устройства са все по-достъпни, респективно потребителите генерират значително по-голям трафик на посещения. За това е важно да запишете в списъка с предстоящи промени задължително проектът да включва мобилна версия на сайта.

вижте още Добри практики в уеб дизайна

  • Остарял дизайн
Малки снимки, претрупани компоненти, наситен бекграунд с цветове..Време е да пренаредите приоритетите, да изнесете акцентите и силните страни/ продукти/ услуги на начална страница. В случай, че работите с голям обем от информация, създайте структурирана йерархия, като минимизирайте броя на бутоните и ги групирате в секции/ подсекции

вижте още Има ли сайтът нужда от breadcrumbs?

  • Неактуална информация
Често в тази клопка попадат сайтове, които са разчитали на статично заложено съдържание, чието обновяване е затруднено технически или игнорирано за дълго време. Потребителите днес разчитат на актуални данни/ описание на продукти, за да могат да нашравят своя избор и са много критични към начина, по който им се подася информацията онлайн. Решението е да изберете CMS, който най-добре облужва Вашата дейност.

  • Липса на избор
Забележите ли пропуск при задържане на вниманието и интересе на потребителите, може би причината се крие в липсата на достатъчно разнообразие от оферти/ продукти/ услуги, лаконично поднесена информация или хаотично подредено описание..

вижте още Как да напишете описание на продукта, което продава?

  • Сайтът не вдъхва доверие
Все по-често първата среща между даден бизнес и един потенциален потребител се осъществява онлайн на страниците на сайта на фирмата. За това и първото впечатление, което сайтът като онлайн презентация ще създаде, ще се окаже критично. Важно е сайтът да отразява вашите силните страни, това в което сте най-добри или това, което сте подбрали от ваши фирми-партньори за вашата аудитория.

вижте още Как да изградите и спечелите доверието на потенциални гости на хотела

  • Липса на логични за индустрията функционалности
Онлайн потребителите постоянно надграждат уменията си по отношение на поднесената онлайн информация и все по-често търсят функционалности, които да им спестят част от усилията, като: филтри, търсачки-калкулатори, предложения за подобни/ последно разглеждани продукти, опции за паралелно сравнение, промоционални предложенияс дефинирана времева рамка и т.н.

вижте още Калкулатори за туристически услуги

  • Pop up и регистрационни форми
Бъдете много предпазливи и умерени в употребата на pop up банери, за да не се окаче така, че възпрепятствате потребителя да достигне до информацията, която търси. Всъщност, не само потребителите, а и Google може да "накаже" сайта, заради нарушено потребителско преживяване

вижте още Pop up банер: За или Против

  • Неясен call-to-action
Най-често поканата за действие се оценява посредством правилната употреба на бутони със съответното послание. Но взаимодействието с онлайн потребителя започва от подредбата на компонентите на един сайт, от начина на изразяване на текстовото съдържание и стъпките, които потребителят трябва да изпълни онлайн, за да удовлетвори както собствените си нужди, така и да допринесе до постигане на бизнес целите.

вижте още 15 причини защо нямате обем от онлайн конверсии

  • Пътека на потребителя и скрити условия
Логично е пътеката на потребителя, която трябва да изпълни онлайн, да отговаря на стъпките, които бихте изпълнили офлайн. С тази разлика, че онлайн можете да автоматизирате голяма част от процесите, така че да спестите време и усилия както на потенциалния клиент, така и на вашия екип. Да не забравяме, че и грешките значително се редуцират.

Не пестете детайли, защото скритите или неясни условия могат да откажат потребителя.

За да не отблъсквате посетителите от вашия сайт, важно е да следите промените в поведението на онлайн потребителите и респективно да предприемете стъпки за актуализация на UX (потребителско преживяване) Може би е време за цялостен редизайн и ъпгрейд на модули/ функционалности? Свържете се с нашия екип и споделете параметрите на вашето задание, за да ви изготвим персонална оферта.

Източник: Travel B2B Блог: Има ли риск сайтът да отблъсква онлайн посетителите