FAQ: Мобилна версия на сайт и/или Мобилно приложение (App)
FAQ: Мобилна версия на сайт и/или Мобилно приложение (App)
Начало » FAQ: Мобилна версия на сайт и/или Мобилно приложение (App)
FAQ: Мобилна версия на сайт и/или Мобилно приложение (App)
facebook    
Колко достъпна е информацията до крайния потребител?
На пръв поглед и двете решения са достъпни през смарт телефони и таблети. Мобилните уеб сайтове могат да бъдат разглеждани като обикновен сайт, който обаче е създаден спрямо изискванията на формата , за да могат да бъдат практични на екрана на всеки смарт телефон. Потребителят изписва url адреса в браузъра или пък търси по ключова дума - действия, които съвпадат с потребителското поведение при употребата на настолен компютър.

Вижте повече: Елементи на мобилна версия на сайт

За разлика от мобилните сайтове, мобилните приложения трябва да бъдат предварително изтеглени на устройството от съответния източник (app store). Също така по-вероятно е сайтът да има разработена мобилна версия, но тепърва да предстои създаването на мобилен app за всяка отделна операционна система.

Разгледайте тук: ПРОМО пакет за изработка на мобилна версия на сайт - Пакет START

Как могат да бъдат открити?
Потребителят може да попадне на мобилния сайт докато търси подходящи резултати по зададени в браузъра ключови думи. Или ако вече е запознат със сайта на дадена фирма, при изписване на домейна, автоматично ще бъде пренасочен към мобилната версия за по-удобно сърфиране из съдържанието. Вниманието на потребителя може да бъде насочено и чрез споделяне на линк на мобилния сайт от социални мрежи, рекламни карета, да бъде поставена линк-препратка в текст, да бъде изпратен url в имейл и др.Запознайте се в детайл с реализираните от нашия екип проекти за изработка на мобилно приложение (mobile app) за Android и проекти за изработка на мобилно приложение (mobile app) за iOS
Разгледайте нашите оферти за Изработка на мобилна апликация за Android и Изработка на мобилна апликация за iOs
За изработка на Android / iOs приложение изпратете ни запитване или се свържете с насUrl на апликациите също могат да бъдат споделени, но дали ще бъдат инсталирани, зависи от съвместимостта с операционната система на съответното устройство.

Каква е степента на съвместимост спрямо различните мобилни устройства?
Мобилните приложения са разработени конкретно за дадена операционна система и потребителят трябва да потърси дали има наличен app, подходящ за инсталиране на неговия смарт телефон/ таблет. Докато мобилните сайтове могат да бъдат разглеждани през всеко мобилно устройство через сърфиране в браузъра.

Има ли разлика във фукционалностите?
И при двете решения приложими и активни са call-to-action опции като телефонно обаждане, skype, viber, бутон за споделяне в социалните мрежи (facebook, google plus, twiter и др) или изпращане на писмо, съхранение в cloud базирани решения и т.н Но всъщност има характерни функционални разлики между тях. Един такъв пример е как мобилното приложение може да изтегли обновената база данни, докато сте в мрежата и да имате неограничен достъп до информацията дори когато нямате интернет връзка.

Каква е цената за изработка?
Мобилният уеб сайт е по-лесен за изпълнение проект спрямо мобилно приложение. Времето за изработка е по-кратко като срок. В началото може да се стартира със семпли функционалности и дизайн, след което на по-късен етап може да се направят подобрения във визията и опциите.

Вижте повече: Минималистичен дизайн на мобилен сайт

Мобилните приложения изискват по-сериозна инвестияция, защото се изисква разработка на индивидуално приложение за всяка операционна система.

Какви са възможностите за бъдещи промени и надграждане на функционалности?
Мобилната версия на сайт подлежи на промени в дизайна или добавяне на нови функционалности. Те автоматично се отразяват на сайта и са активни и достъпни за крайния потребител.

При мобилните приложения промените стават по-бавно, за всеки апп поотделно. Необходими са допълнителни проверки и тест за всяка операционна система. За да се активират новите опции, възможно е потребителят да бъде поканен да осъществи изтегляне на новата версия.

Каква е продължителността на употреба на всяко от двете решения?
Стратегии за популяризиране на мобилно приложение (mobile app) - част I
Стратегии за популяризиране на мобилно приложение (mobile app) - част II

"Животът" на един мобилен апп се определя от продължителността на периода, в който приложението е инсталирано и е част от устройството на потребителя. По последни проучвания средната придължителност е около един месец.

Мобилният сайт е винаги достъпен.

В резюме

Мобилната версия на сайт е:
  • подходящо решение за достигане на голям обем аудитория
  • достъпно е за всяко устройство, независимо от операционната система
  • цената и времето за изработка са приемливи
  • гъвкаво решение, коет подлежи на промени в дизайна и функционалностите

Мобилната апликация:
  • е подходящо решение, ако желаете да таргетирате потребителите по вид използвано устройство
  • предлага опции за интерактивна комуникация с клиента
  • позволява персонализиран подход към клиента
  • с предварително зададени функционалности дава достъп до информация, дори когато клиентът е без достъп до интернет


 

 

 

Разгледайте тук: Портфолио с реализирани проекти за изработка на мобилни приложения за Android

                                                   Портфолио с реализирани проекти за изработка на мобилни приложения за iOS

 
При въпроси, свързани с техническата реализация на услугата, можете да се обръщате към нас на e-mail: info@prostudio.bg или на телефон 02/ 980 18 30


За повече информация относно нашите продукти и услуги - можете да ни изпратите запитване или да се свържете с нашия екип.